Trimmen

 

 

        Trimmen       

 

 BRON : Joyce Janssen-Groeneweg         WEBSITE : www.jemoras.com

 

 Alle informatie en fotos op deze pagina is van Joyce Janssen-Groeneweg

van de  Engelse Cocker Spaniel Kennel Jemoras.

 

Joyce is een RIJKSGEDIPLOMEERD TRIMSTER en GESPECIALISEERD

in de Engelse Cocker Spaniel.

 

Stap voor Stap… met uitleg en fotos legt zij uit hoe je je cocker het beste kunt trimmen.

 Handig en duidelijk …  zeker voor beginnende Cocker eigenaren zoals ik.

 

 

 

 
Het bijhouden van de vacht van een
 Engelse cocker spaniel is niet altijd even eenvoudig.
De ene hond heeft weinig haar, de ander weer heel veel haar.
Vaak wordt de verzorging van een cocker onderschat,
want in feite heeft een cocker een bewerkelijke vacht.
Als eigenaar zit je dan wel eens met je handen in het haar……!
Voor je het weet heeft de hond overal klitten en wordt hij/zij bij de
trimsalon  afgeleverd met de woorden: “ze heeft een paar klitjes….”.
Met de gevolgen dat de trimster niet anders kan dan de vacht kort maken
en dat is toch zonde van uw mooie cocker.

Hieronder vind u een hulpschema voorzien van de belangrijkste tips en trucs.

 

 Hierdoor wordt het bijhouden van de vacht een koud kunstje!

 
 

                                                                                   

 Materiaal

 
Dit heeft u nodig om uw cocker goed bij te houden. (de scharen alleen als u uw cocker tussen de trimbeurten door ook goed wilt bijhouden, zie volgende onderwerp). Een coatkam, een goede middelgrote (rode) borstel, een kam, een flexibele kam en een klittenkam. Scharen: een rechte schaar (ook om klitten uit de oksel en liezen de knippen, zorg wel dat hij goed scherp is), een gebogen schaar (voor de voetjes) en een effileerschaar (uitdunschaar). En een antiklitspray, hoeft niet maar is wel verdraaide handig!
 

 

 

Antiklitspray

 
Voordat u begint met borstelen, spuit de cocker in met een antiklitspray, (deze kunt u kopen bij uw trimster of dierenspeciaalzaak) alleen op de beharing en laat het zo’n 20 minuten intrekken. De spray zorgt ervoor dat de vacht lekker zacht wordt en dus vergemakkelijkt het borstelen. Maar ook als uw cocker weer eens door de blubber heeft gelopen of door de regen, is het ook een lekker luchtje, maar dan sprayed u wel wat minder.

 

Goed borstelen is een kunst, maar als u het eenmaal onder de knie heeft is het een koud kunstje! Borstel uw cocker 2 a 3 keer per week en controleer tussendoor op de klitten en behandel deze dan gelijk, zo kunt u de cocker beter onderhouden. Zaak is wel dat u de huid goed tegen houdt zodat het borstelen geen pijnlijke kwestie wordt voor uw cocker. Behandel de vacht laagje voor laagje, u kunt de klitten makkelijker opsporen door met de duim en de wijsvinger de vacht af te tasten, net alsof u zalf tussen de twee vingers heeft.
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De klittenkam                                                                                            De coatkam

 
De klittenkam is een kam met mesjes, die ervoor zorgen dat de klitten
 doorgesneden worden alvorens u kunt gaan borstelen.
Houdt de huid en het haar erboven wel strak anders doet het zeer.
 Voor de wekelijkse borstelbeurt begint, bewerken we eerst de vacht met de coatkam.
Deze zorgt ervoor dat de dode haren verwijdert worden,
zorgt voor een goede bloedsomloop en de cockers vinden het heerlijk!
Houd de huid strak in tegengestelde richting, dus naar de nek toe en borstel met kleine borstelbewegingen naar beneden toe. Dit doet u op de nek, rug tot de beharing aan de zijflanken waar het haar begint te hangen en achterbenen, dit doet u door de beharing van de knieen en de broek naar binnen te vouwen en de huid daar strak trekken, zo kunt u de “driehoek” van de achterbenen ook met de coatkam bewerken.
Deze coatkam snijdt niet in tegenstelling tot andere merken.

Ik persoonlijk vindt de coatkam een uitvinding van de eeuw voor cockertrimsters en voor particulieren, ik heb als trimster menig vacht kunnen “redden” doordat ze een wekelijks beurt kregen met de coatkam, daardoor blijft de vacht gezonder en zelfs bij geschoren (gestereliseerde cockers) kan de coatkam nog behoorlijk nuttig zijn, doordat je de dikke vacht goed kunt onderhouden tussen de trimbeurten door.

 

 Dan begint U te borstelen, laagje voor laagje, de binnen en buitenkant van de oren.
 
 
 

                  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                        Dan de voorbenen en oksels { kom ik later nog op terug }
 

 

 Zijbeharing, vergeet de buik zelf niet, achterbeen beharing en de broek.

 

     

Als u hond het vervelend vindt om op zijn/haar rug te liggen op tafel, leg hem dan op de grond tussen je benen op zijn rug. Daar wel heel voorzichtig borstelen, het is een hele tere huid.

 

 

Okselklitten kunt u gewoon wegknippen. (kijk wel uit voor de extra velletjes die daar zitten). Waar wij de oksel hebben, hebben de cockers ook een kuiltje zitten, hier komt van alle hoeken het haar bij elkaar en doordat de poten en het lijf daar tegen elkaar aan schuren veroorzaakt dat bijna dagelijks klitten. Doet u hier niets aan dan ontstaan er dus grote vervilte bulten haar, hierdoor wordt het lopen steeds pijnlijker en gaat de hond als het ware wijdbeens lopen en kunnen er zelfs spierblessures ontstaan. De huid onder deze vervilte klitten wordt rood en raakt geïrriteerd. Wacht dus niet tot u bij de trimster bent, maar wees alert. Daarnaast is het heel moeilijk voor de trimster dit nog netjes te kunnen weghalen. (tenzij u naar de show gaat, dan moet u voorkomen dat het grote klitten worden, anders valt daar een gat in en veroorzaakt dus een raar gangwerk).

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Oksel en liesklit wegknippen. Durft u het niet alleen, vraag dan iemand de hond vast te houden, terwijl u twee handen overheeft om het zo secuur mogelijk weg te knippen.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De beharing tussen de lipplooien kunt u beter altijd kort houden, dit in verband met lipplooiexceem, waar sommige cockers last van hebben.

 

 

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dan kunt u de binnenkant van de oren gaan knippen. Belangrijk is dat u dit tussen de trimbeurten door zelf kort houdt. Een cocker heeft lange oren die de gehoorgang belemmeren van luchten (een herdershond die heeft zijn oren rechtop staan, dus lucht het makkelijker), als daar nog eens drie maanden haargroei voor zit, kan het oor niet meer luchten met een kans op ontsteking en veel vuil. De bakerpraatjes van dierenartsen dat cockers hiervoor gevoelig zijn, wil ik niet helemaal aan, het is wel een kwestie van goed verzorgen en bijhouden. U heeft hiervoor een rechte en een effileerschaar voor nodig. U houdt uw duim in de gehoorgang voordat u gaat knippen, dit voorkomt dat er geknipt haar het gehoorgang binnenkomt. Doe voorzichtig en zorg dat de hond rustig stil zit. Denk om de extra velletjes en lelletjes die aan de binnenkant zitten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Dan met de effileerschaar de binnenkant van de oren uitdunnen, dit voorkomt een hoop klitten, nattigheid en de graskruipers deze kunnen moeilijker grip krijgen op het oor.

 

 

 

 

 

Nu de voeten knippen,het scheelt enorm veel troep mee naar binnen nemen als u dit tussen de trimbeurten zelf bijhoudt.

 

 

Onderkant voeten, alles wat uitsteekt, wegknippen, als er geen klitten tussen de voetzolen zitten, moet u dat haar laten zitten, ivm. irritaties op de huid tussen de voetzolen.

 

 

 

 

 

 

                

 

 

 Eerst met een effileerschaar (uitdunschaar) het overtollige haar op de bovenkant voet een beetje uitdunnen. Dan met een ronde schaar de voet rondknippen. Probeer zo rond mogelijk te knippen, dat het op een kattevoetje lijkt, de voorste twee teennagels moeten een stukje zichtbaar zijn.

 

 

 

 

 

 

Klaar ! 

 

   

 

 

 

 

 

 

Dan voor de echte doorzetters en die het leuk vinden om de hond tussen de trimbeurten bij te houden op een professionele manier.

 

                  

 

Voorbeenbeharing, goed uitborstelen, het haar naar voren halen, alles wat voorbij de achterste grote voetzool steekt afknippen, ook het haar wat achter die voetzool zit kunt u wegknippen, het holletje als het ware. Dan het model van het been volgen en in een mooie vorm knippen.

 

                   

 

                                           

 

 

 

 

Snorharen en wimpers kunnen ook worden weggeknipt. Deze kunnen kromgroeien en richting ogen gaan, dus beter weg dan pech.

 

 

 

 

 

 

Kuifje en ooraanzet plukken.

 

                   

 

 

 

Ik hoop dat u wat heeft kunnen opsteken van deze pagina!
 
Vragen en opmerkingen zijn altijd welkom!
 
 

 www.jemoras.com

jemoras@kabelfoon.nl